Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Więcej informacji dotyczących plików cookie możesz znaleźć na stronie polityka prywatności.
Na jej rozwój mają wpływ liczne czynniki jak geny, zanieczyszczenia środowiska, leki, palenie tytoniu, ale również sposób żywienia i aktywność fizyczna.
Żywienie jest nieodłącznym elementem życia wpływającym na stan zdrowia człowieka, a odpowiednio zbilansowane może stać się profilaktyką przed niektórym chorobami cywilizacyjnym, spośród których możemy wymienić nowotwory.
Wśród kobiet najczęstszym nowotworem jest rak piersi, na drugim miejscu jest nowotwór jelita grubego (10%), następnie rak płuca (9%). W dalszej kolejności występują nowotwory trzonu macicy (7%), jajnika (5%), szyjki macicy.
Choć przyczyn tych chorób jest wiele, to zgodnie z raportem Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund – WCRF) modyfikacja stylu życia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, aż 1/3.
Dieta ma niebagatelny wpływ na stan zdrowia, a wiedząc o jej pozytywnym wpływie warto przekonać się, że nasze, codzienne wybory żywieniowe są zależne jedynie od nas samych, mogąc stanowić działanie profilaktyczne chorób nowotworowych.
Joanna Giza, dietetyk
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Więcej informacji dotyczących plików cookie możesz znaleźć na stronie polityka prywatności.
Ciasteczka obowiązkowe wymagane są do prawidłowego działania strony.
W celu pokazywania reklam zgodnych z zainteresowaniami użytkownika na portalu Facebook (remarketing).