Wszystko co powinnaś wiedzieć o cukrzycy ciążowej? Część VII

Jak prawidłowo mierzyć poziom cukru?

Nieodłącznym elementem cukrzycy ciężarnych jest pomiar glikemii.

Wykonuje się go 4 razy dziennie – na czczo i 1 godzinę po głównych posiłkach.

Co to znaczy ‘na czczo’?

Warto to wyjaśnić, bo z doświadczenia wiem, że wersji jest kilka.
Poziom cukru we krwi mierzymy zaraz po wstaniu z łóżka, po prostu. Nie przed śniadaniem, które zaczyna się 2 godziny po obudzeniu, nie po porannej kawie, nie po tym, jak dzieci zostaną odwiezione do szkoły i zakupy zrobione.

To ważne – powtarzalność pomiarów, ich jakość ma kluczowe znaczenie w ocenie kontroli cukrzycy.

Kolejny pomiar należy wykonać godzinę po skończonym śniadaniu, potem obiedzie i kolacji.

Glikemia na czczo powinna wynosić mniej, niż 90 mg% a po głównych posiłkach – poniżej 140mg%.

Ukłuć palec – optymalnie bok opuszki – należy na tyle głęboko, by krew pojawiła się sama. Nie należy mocno naciskać palca, ‘wyciskając’ krew do pomiaru, bo zaburza to wynik.

Warto zmieniać palce do nakłucia, unikać palca wskazującego ręki dominującej, gdyż może być obolały.
Nie ma konieczności dezynfekowania rąk przed pobraniem, wystarczy umycie wodą z mydłem. I przypominamy najważniejszą zasadę – igła w nakłuwaczu należy do Was i tylko do Was. Jeśli ktoś z rodziny chce sprawdzić poziom cukru u siebie – zmieniamy igłę na świeżą i wymieniamy ją po użyciu.

dr Małgorzata Zielińska, położnik-ginekolog