Cholestaza ciężarnych i choroby wątroby w ciąży

Co może być przyczyną wystąpienia cholestazy ciążowej?

Wśród przyczyn podaje się:

  • czynniki klimatyczne i sezonowe (zwiększona częstość cholestazy w miesiącach zimowych),
  • dietę,
  • niskie stężenie witaminy D,
  • mutacje genetyczne genów białek transporterów przezbłonowych (np. MDR3, ABCB11, MRP2, FIC1) oraz nadwrażliwość niektórych kobiet na hormony płciowe (estrogen i progesteron),
  • zmieniony metabolizm progesteronu (we krwi pacjentek z cholestazą ciężarnych stwierdza się zwiększone stężenie siarczanów progesteronu, który wydaje się wpływać na metabolizm kwasów żółciowych)

A jakie są czynniki ryzyka cholestazy ciążowej?

Czynniki ryzyka cholestazy to m.in.:

  • ciąża mnoga,
  • starszy wiek ciężarnej,
  • cholestaza w poprzednich ciążach,
  • przebyte w przeszłości choroby wątroby (zwłaszcza wcześniejsze zapalenie wątroby),
  • przebyte w przeszłości choroby nerek i dróg żółciowych (np. kamica pęcherzyka żółciowego),
  • wystąpienie cholestazy w rodzinie (szczególnie u matki lub siostry),
  • stosowanie niektórych leków,
  • spożywanie ciężkostrawnego i tłustego jedzenia.

Czy w jakiś sposób możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia cholestazy w ciąży?

Trochę już wspomniałem o tym wymieniając przyczyny. Bez wątpienia podczas cholestazy należy zmienić dietę – zrezygnować z ciężkostrawnych potraw, które mogą jeszcze bardziej obciążać wątrobę (smażonych, z dodatkiem tłuszczów). Najlepiej jeść gotowane i pieczone potrawy, w szczególności warzywa, z którymi wątroba poradzi sobie bez trudności. Z pewnością należy również odstawić produkty wysoko przetworzone, słodycze i słodkie napoje.

Dodatkowo od 34. tygodnia ciąży wykonuje się KTG (badanie serca dziecka) oraz USG.

cdn.

lek. Jan Modzelewski, ginekolog-położnik, perinatolog